Je WordPress website meertalig maken

Dit artikel gaat over het meertalig maken van je WordPress website.  We gaan voor het voorbeeld er even vanuit dat je je website in twee talen wilt voeren: Nederlands en Engels.

Hoe gaat je url eruit zien

Een belangrijke beslissing is direct al hoe je je domein gaat opzetten:

  • domein.nl en domein.com
  • domein.nl/nl en domein.nl/en
  • nl.domein.com
  • en.domein.com

Voor google is een .nl domein een regionaal domein, een .com is een generic top level domain. Dat zijn domeinen die Google ziet als internationaal. Voor een domein met meerdere talen kan je dus het beste .com kiezen. In het bovenstaande voorbeeld kan je dus beter kiezen voor domein.com/nl en domein.com/en.

In de praktijk hebben we vaak te maken met bedrijven die zich voornamelijk richten op de regionale Nederlandse markt, het Engels is er dan “bij”. Een .nl domein zal beter scoren in Nederland dan een .com domein. In een dergelijk geval zou ik dan ook aanraden om het .nl domein te behouden, en deze uit te breiden met /en.

Voor hele grote bedrijven kan het weer gunstig zijn om voor elk land een eigen domein te gebruiken. Binnen WordPress betekent dit dat je ook verschillende websites moet gaan opzetten. WordPress multisite kan dan een uitkomst bieden. Dit geeft wel een hoop extra onderhoud: je moet alles twee keer gaan bijhouden. Dat is een de eenvoudigere één website opzet ook wel zo, maar omdat de vertaal plugins die op de markt zijn de pagina’s goed aan elkaar matchen, heb je hier toch veel minder werk van, en een beter overzicht.

Welke vertaalplugins zijn hier geschikt voor?

Ik werk vaak met twee plugins: polylang en WPML.

Beide zijn ze makkelijk in gebruik. De keuze kan ook afhangen van je thema: als WPML al geïntegreerd is, zou ik daarvoor kiezen.

Bij WPML is het aan te raden eventuele redirect plugins die je misschien hebt geïnstalleerd te deactiveren. Een paar voorbeelden waarom:

  • Bij een website bleef de homepage van de vertaalde site naar een willekeurig post redirecten
  • Google search console gaf bij een andere website de melding “permanent verplaatst” terwijl dit niet zo was. Uitschakelen van de redirect plugins was in beide gevallen de oplossing.

Installeren is vrij eenvoudig. Het configureren is het echte werk.