Installatie

WordPress lokaal installeren op je eigen computer of laptop

Een website maken met WordPress is makkelijk, tenminste, als je niets doet buiten de WordPress installatie en een thema er op installeert. Hiervoor heb je geen programmeerkennis nodig, en je kan dan meestal volstaan met één versie van je website, bij je provider. Zolang je de site alleen maar configureert, binnen een bestaand thema, is dat een prima optie.

Maar als je wilt programmeren aan je website, een maatwerk thema, stylesheet, etc, dan is het niet handig om online te werken, en al helemaal niet op een live site. Als je iets fout doet ligt je hele site er uit.

Dat kan natuurlijk handiger.

De oplossing is om een ontwikkel versie van je website te bouwen op je eigen laptop/desktop. Dat lijkt misschien lastig, maar dat is het niet.

1. Installeer MAMP.

Hiermee kan je een lokale server instellen waarop je website gaat draaien.

2. Maak een database aan

Start hiervoor Mamp, ga naar phpmyadmin/databases, vul een naam in en klik “create” (kies utf-general-ci)

3. Maak een folder voor je website aan

Open de folder MAMP/htdocs, en maak een folder aan, bijvoorbeeld “mijnwebsite”

4. Installeer je CMS

Zet WordPress in deze folder. Ga in je browser naar localhost/mijnwebsite. De wordpress installatie start nu. Gebruik de databasenaam die je hebt opgegeven bij stap 2, met als gebruiker een gebruiker/wachtwoord die je hebt gedefinieerd bij phpmyadmin/users.

Klaar! Eigenlijk eenvoudig dus. Als je website klaar is kan je het overzetten naar de live site met Duplicator.