Beveiliging

Google Analytics spamvrij maken en houden

Last van referral spam? Door de stappen in dit artikel te volgen lees je weer betrouwbare gegevens af van Google Analytics.

Toekomstige referral spam voorkomen

Dit zouden standaardinstellingen voor ieder Google Analytics account moeten zijn.

1 Log in op Google analytics en klik rechtsboven op BEHEERDER.

2 Selecteer onder ACCOUNT het gewenste account.

3 Klik bij WEERGAVE op INSTELLINGEN WEERGEVEN.

4 Vink hier BOTS FILTEREN aan

5 Ga naar http://www.simoahava.com/spamfilter/ en kies de gewenste analytics account en volg de stappen tot dat de filters zijn toegevoegd. Als je de melding “User does not have sufficient permissions for this filter.” krijgt, doe het dan gewoon nog een keer. Controleer in Google Analytics bij WEERGAVE -> FILTERS of de filters zijn toegevoegd.

Dit filtert TOEKOMSTIGE visits. Herhaal bovenstaande 5 stappen voor ieder van je accounts.

Om de in het verleden gemaakte visits te filteren, doe het volgende:

Referral spam uit je historie filteren

Dit hoef je maar één keer te doen en dan is het voor al je Google Analytics accounts ingesteld. Nu dat je geen ongewenste resultaten meer krijgt in de toekomst, wil je met een segment je historische data spam-vrij maken. (Onthoud dat je dit segment iedere keer moet selecteren om schone data te bekijken).

1 Ga naar Rapportage in Google Analytics.

2 Klik op Acquisitie > Alle verkeer > Verwijzingen.

3 Klik bovenaan op “Alle sessies” en klik op de lijst van Segmenten.

4 Bovenaan de lijst klik je op Nieuw segment.

5 Selecteer Voorwaarden onderin het venster.

6 Stel je voorwaarde in:

• Kies Uitsluiten.
  • Eerste veld – Bron
  • Tweede veld – Komt overeen met Regex
  • Derde veld (text box) – Plak de inhoud van www.trics-media.nl/actuele-blocklist.txt hierin. Als je dit .txt bestandje bekijkt, is de eerste website link die je ziet een datum. Deze datum weergeeft de laatste keer dat deze blocklist is bijgewerkt.

Nu alles is ingesteld, voer “0. Exclude Spam Referrals” in als naam (de 0 is handig, zodat dit segment bovenaan je lijst verschijnt) en klik op  Opslaan.

Om te controleren of dit segment in gebruik is genomen, ga je in het Rapportage overzicht naar Acquisitie > Alle verkeer > Verwijzingen. Klik vervolgens op Alle sessies en vink 0. Exclude Spam Referrals aan en vink Alle sessies uit. Klik op toepassen.

Indien er iets in dit artikel is verouderd of niet klopt gelieve mij een berichtje te sturen via de contactpagina op www.trics-media.nl.