Installatie Plugins

Een WordPress website verhuizen of migreren

Of je nu vanaf je lokale systeem, vanaf een testaccount, of gewoon je vorige hosting bedrijf een website wil overzetten, je kan niet even je database en bestanden overzetten. Ook een replace all scriptje op je database loslaten heeft vaak vervelende gevolgen: vaak zijn daarna al je widgets weg.

Wil je dit voorkomen dan kan je het beste gebruik maken van een plugin om je verhuizing te realiseren.

Duplicator

Niet alle hosting bedrijven bieden installatron aan. In dat geval kan je gebruik maken van Duplicator. Dit is een goede plugin die alle url wijzigingen voor je regelt, zowel in de content als in de WordPress instellingen.

• Installeer Duplicator
  • Ga naar “manage”, en klik “create new”
  • Selecteer “enable file filters”, en klik het kleine linkje “cache”, rechts. Hiermee sluit je cache uit van het kopieren. Als je bij stap 4 waarschuwingen krijgt voor te grote bestanden, kan je hier ook nog de uploads folder uitsluiten. Die  kan je altijd eenvoudig met ftp rechstreeks overzetten.
    Bij extensies sluit ik standaard ook altijd de zip en media bestanden uit.
  • Klik “next”. Je krijgt nu een download link voor een installer.php en een archive.zip. Download deze

Nu moet je op je nieuwe site zorgen dat er een database klaar staat om je site in te zetten. Als WordPress al was geïnstalleerd kan je die database gebruiken. Weet je de gebruikersnaam en wachtwoord niet meer, kijk dan even in je wp-config.php, hier staan ze in.

• Open je FTP client, en upload installer.php en de archive naar de root van de nieuwe site.
  • Als er nog een wp-config.php van een bestaande site in staat, rename deze dan, of gooi deze weg. Anders werkt de import niet. Let wel, de site die hier nu staat is straks wel weg!
  • Roep via je browser de installer.php aan, en vul de database username, naam en wachtwoord in.
  • In de volgende stap geef je het nieuwe url op.

Nu kan je weer inloggen. Vergeet niet om direct even de permalinks weer opnieuw op te slaan. Anders kan je “pagina niet gevonden” foutmeldingen krijgen.

Andere soorten verhuizingen

Een ander soort verhuizing komt ook voor: je wilt switchen van theme,  je gaat een childtheme onder een theme plaatsen, of met duplicator lukt het niet. In dat geval zal  je widgets en theme instellingen moeten  importeren. Veel themes kennen wel een export functie, maar niet allemaal.

Dus komen je widgets of theme instellingen niet mee? Gebruik dan de widget importer exporter, en de customizer importer exporter.